Sample Questions for Perioperative Blood Management Technologist Examination

Instructions: Select the single best response.

1. Autotransfusion may be contraindicated in which one of the following procedures?
A.radical retropubic prostatectomy
B.exploratory lap due to bowel perforation
C.ruptured ectopic pregnancy
D.liver transplant

2. The patient’s hemoglobin concentration is 15.0 grams/deciliter; you would expect the hematocrit to be approximately _____.
A.30%
B.35%
C.40%
D.45

3. The approximate total circulating blood volume for an adult male weighing 193 pounds is about ___.
A.4,000 ml
B.6,000 ml
C.8,000 ml
D.10,000 ml

4. To achieve the equivalent of 30,000 units of heparin per liter of normal saline, how many milliliters of heparin drawn from a vial labeled 5,000 units/milliliter would be required in a 500 milliliter bag of normal saline?
A.2 ml
B.3 ml
C.4 ml
D.5 ml

5. The primary method to sterilize disposable items used in intraoperative autotransfusion procedures is ____________.
A.steam autoclave
B.hot air sterilizer
C.ethylene oxide gas exposure
D.aqueous glutaraldehyde

6. Before assembling and using disposable components for intraoperative blood collection, the autotransfusionist must check for _______________.
A.the sterilization expiration date
B.lot number and sterilization expiration date
C.package seal integrity
D.package seal integrity and sterilization expiration date

7. According to the Center for Disease Control (CDC), personal protective equipment (PPE) necessary for operator protection against body fluids includes ____________.
A.gloves, apron and face mask
B.apron, face mask and sleeves
C.goggles and face mask
D.goggles, face mask, gloves and sleeves

8. According to the AABB’s autologous blood collection guidelines, salvaged autologous blood components stored at room temperature must be reinfused within what time frame?
A.four (4) hours
B.six (6) hours
C.twelve (12) hours
D.twenty-four (24) hours

9. The AABB recognized wash solution for perioperative blood salvage process cell wash in centrifugal devices is ______.
A.0.9 % sodium chloride
B.sterile water
C.5 % dextrose in water
D.0.45 % sodium chloride

10. According to the AABB guidelines for perioperative autologous blood collection and administration, an acceptable hematocrit level for processed final autologous red cell washed product is ________.
A.not higher than 35 %
B.35 – 45 %
C.50 – 60 %
D.not lower than 70 %

11. If an autologous blood collection reservoir completely clots, the operator should ____________.
A.have the scrub nurse aspirate saline from the surgical field
B.inform the surgeon and ask how to proceed
C.add another suction line with new anticoagulant
D.replace the reservoir and other affected disposables

12. The body’s first line of defense against the invasion of pathogens is _____.
A.the immune system
B.skin and mucous membrane lining
C.cellular and chemical agent response
D.phagocytosis

13. The autotransfusionist’s supply of intravenous saline is exhausted. If using CPDA as the anticoagulant, which of the following is the most appropriate substitute?
A.0.45 % NaCl
B.Plasmalyte-A or Normosol-R
C.dextrose 5 % in water
D.Ringer’s lactate solution

14. The osmotic effect on red blood cells added to a hypertonic solution is _________.
A.increased cell contractibility related to greater intracellular concentration of electrolytes
B.hemodilution as a result of extracellular third spacing
C.crenation or cell shrinkage as a result of a fluid shift from intracellular to extracellular
D.hemolysis related to osmotic force expanding the cell membrane

15. Which situation during intraoperative autotransfusion blood salvage may cause hemolysis?
A.reservoir suction level has been set too high
B.too much anticoagulant solution has been introduced into the blood collection reservoir
C.the suction tip has a lumen that is too large
D.surgical saline irrigation fluid that is 37oC has been suctioned in the collection reservoir


Key: 1-B; 2-D; 3-B; 4-B; 5-C; 6-D; 7-D; 8-B; 9-A; 10-C; 11-D; 12-B; 13-B; 14-C; 15-A
approved dose by doctors healthy clients, and 5mg of the elderly and malnourished people, as well as those with liver failure. The drug is recommended to be taken buy carisoprodol here prior to going to bed.